auto delen

5 varianten van carsharing

De afgelopen jaren is het steeds populairder geworden: carsharing. Of – zoals het vaak in het Nederlands genoemd wordt – autodelen. Niet zo vreemd, want deze nieuwe manier van transport is veel duurzamer en bespaart ook nog eens veel geld. In sommige gevallen verdien je er zelfs aan. Binnen deze methode zijn vijf varianten te onderscheiden. In deze blog vertellen we er – in samenwerking met Vecore – even kort wat over.

1. Klassiek autodelen

Bijna iedereen overkomt het wel eens. Je hebt een auto of busje nodig. Voor een korte boodschap. Voor een kinderfeestje. Voor een verhuizing. Wanneer je deze niet thuis hebt staan is de stap naar een verhurende organisatie snel gemaakt. Klassiek autodelen verschilt echter van een standaard verhuurbedrijf. De auto’s bij klassiek autodelen vind je namelijk op openbare parkeerplaatsen. Je reserveert ze online en kunt ze openen met jouw telefoon of met een speciaal pasje.

2. Peer-to-peer carsharing

In de voorgaande optie gebruik je de auto van een bedrijf. Bij peer-to-peer carsharing is dit niet het geval. Je deelt jouw auto met andere particulieren. Wel staat er een organisatie tussen. Zij zorgen ervoor dat alles in goede banen wordt geleid. Denk aan het bij elkaar brengen van vraag en aanbod, het maken van afspraken, de verzekering en de belasting. Hiervoor vragen zij een vergoeding.

3. Particulier autodelen

Natuurlijk kun je ook met vrienden en familie onderling een afspraak maken over het delen van een auto. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak binnen gezinnen met jongvolwassen kinderen. Zij kunnen al uitwonend zijn, maar nog geen eigen auto betalen. Ook vrienden onderling maken vaak afspraken over het delen van een voertuig.

4. One way carsharing

De meest flexibele vorm van autodelen is One-way carsharing. In dit geval hoeft de auto niet op een vaste parkeerplaats teruggezet te worden. Dit kan overal waar je wilt. Op voorwaarde dat je binnen een bepaald gebied blijft. Wanneer je hierbuiten parkeert, kan het zo zijn dat de kosten doorlopen.

5. Airport carsharing

De laatste vorm van autodelen is airport carsharing. Veel mensen, die voor langere tijd op zakenreis gaan, verhuren hun auto in de tijd dat ze onderweg zijn. Dit scheelt hun niet alleen in de parkeerkosten, maar levert hun ook nog eens een zakcentje op. En dat, terwijl ze er andere mensen weer blij mee maken. Win-win!