CMR

Document om je vracht te vervoeren

Wanneer je als bedrijf het vervoer regelt voor bedrijven om producten en goederen naar het buitenland te brengen, ben je verplicht de gegevens te vermelden in een zogeheten CMR vrachtbrief. In deze brief staat vermeld wat de lading bevat, en waar deze naartoe gebracht wordt. Een groot aantal landen is aangesloten bij het CMR verdrag, als aangesloten land ben je verplicht volgens deze regels te werken. Een aantal landen buiten de EU doen ook mee met het verdrag.

Aansprakelijkheid

De aansprakelijkheid van de vervoerder wordt geregeld binnen het CMR verdrag, maar is de vrachtbrief verkeerd of onvolledig ingevuld dan is degene die de brief opgesteld heeft aansprakelijk. De verlader maakt in principe altijd de vrachtbrief op, de gegevens worden ingevuld en deze wordt ook ondertekend door de afzender. Ook de vervoerder moet tekenen als bewijs dat hij de goederen heeft ontvangen van de afzender. Zoals de goederen staan omschreven in de brief moeten ze ook worden geleverd.

CMR

Vervoer van gevaarlijke stoffen

Voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen heb je andere documenten nodig dan een CMR vrachtbrief. Deze brief heb je nodig als je stoffen naar het buitenland gaat brengen, maar ook voor transport per vliegtuig heb je weer andere documenten nodig. Bij logistiekconcurrent.nl heb je verschillende soorten documenten om ladingen te vervoeren, maar ook voor registratie ritten zijn de benodigde documenten in de webshop verkrijgbaar. De standaard vrachtbrief die is ontwikkeld door een organisatie, wordt in alle landen die aangesloten zijn bij het CMR verdrag geaccepteerd.

Geef een reactie