Je rijbevoegdheid laten testen

rijbewijs keuring

Je rijbevoegdheid kan worden getest door het CBR wanneer je onder invloed van alcohol of drugs gereden hebt en bij ADHD of autisme. Ook wanneer je een gezondheidsverklaring nodig hebt of als er een second opinion voor je rijbewijs wordt gedaan, dien je je rijbevoegdheid te laten onderzoeken. Je rijbevoegdheid wordt getest door een organisatie met specialisten op dit gebied. Zo’n organisatie die dit doet is Rijbewijsbelang. Zij werken samen met het CBR, welke na uitslag van het onderzoek de beslissing neemt over je rijbevoegdheid.

Alcohol- of drugsgebruik

Wanneer je je rijbewijs bent kwijtgeraakt omdat je onder invloed van alcohol of drugs hebt gereden, dien je een keuring te laten doen. Dit is een onderzoek waarbij je bloed of urine wordt getest. Daarnaast word je tijdens zo’n onderzoek ondervraagd door psychiaters die gespecialiseerd zijn in rijbevoegdheid. Zo’n keuring bestaat uit een bloedonderzoek voor alcohol en een urineonderzoek voor drugs. Het andere onderdeel van dit onderzoek is een psychiatrisch onderzoek. Dit laatste wordt gedaan door middel van een gesprek, waarin de psychiater vragen stelt aan je.

ADHD of autisme

Wanneer je in je gezondheidsverklaring aangegeven hebt dat je ADHD of autisme hebt, dien je gekeurd te worden om auto te rijden. Het CBR heeft als regel om mentale gesteldheid, die de rijgeschiktheid kan beïnvloeden, te testen.

Wat kost het?

De kosten voor een keuring voor je rijbevoegdheid is afhankelijk van welke keuring je moet doen. Voor een verklaring voor ADHD, ADD of autisme betaal je zo’n €220,-. Voor een verklaring voor alcohol of drugs is dit bedrag gelijk, maar dien je wel rekening te houden met een meerprijs bestaande uit de laboratoriumkosten (bloed- of urineonderzoek). Voor een herkeuring of second opinion ben je ongeveer €260,- kwijt.

Waar kun je terecht?

Voor de alcohol- of drugskeuring kun je terecht bij Rijbewijsbelang. Rijbewijsbelang is een organisatie, bestaande uit psychiaters, die de alcohol- en drugskeuringen met betrekking tot het rijbewijs afnemen. In samenwerking met het CBR wordt deze keuring mogelijk gemaakt. Er zijn verschillende locaties waar Rijbewijsbelang gevestigd is, namelijk Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Rotterdam, Utrecht en Zwolle. Doordat Rijbewijsbelang zoveel locaties heeft, is het voor iedereen te goed bereiken.