Directiechauffeur

Rijopleiding directiechauffeur

Je hebt het vast weleens voorbij horen komen ‘rijopleiding directiechauffeur’. Maar, wat is dit eigenlijk? En waarom is daar per se een opleiding voor nodig? Je ontdekt het in deze blog!

Directiechauffeur zijn is een vak op zich. Er worden namelijk hoge eisen gesteld en het is meer dan alleen beheerst kunnen rijden. Naast kennis over het voertuig en rijvaardigheden, moet je namelijk ook kunnen inspelen op de veiligheid. Je zult mogelijke veiligheidsrisico’s moeten kunnen signaleren, rapporteren en hierop kunnen anticiperen. En is er sprake van een incident? Dan zul je deze zo snel mogelijk onder controle moeten krijgen. Om ervoor te zorgen dat al deze zaken gewaarborgd zijn, moet een directiechauffeur altijd opgeleid en getraind worden. Dit is mogelijk door middel van twee opleidingen: CCV-D1 en CCV-D2.

Wat is een directiechauffeur precies?

Een directiechauffeur werkt voor een firma en vervoert één of meerdere directieleden. Waar ze vroeger in de tussentijd geen taken hadden en enkel hoefden te wachten tot het volgende ritje, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Vandaag de dag worden directiechauffeurs namelijk veel breder ingezet.

Opleiding CCV-D1

De basisopleiding voor iedere directiechauffeur is het CCV-D1. Deze opleiding bestaat zowel uit een praktisch als een theoretisch gedeelte. De theorie kun je zelf via internet afleggen en zal ongeveer 35 tot 40 uur in beslag nemen. Daarna volgt er een praktijkgedeelte van 5 dagen. Is dit allemaal goed verlopen? Dan kun je het examen afleggen. Ook deze bestaat weer uit een theoretisch en praktisch gedeelte. Na het succesvol behalen van deze twee examens ontvang je het CCV-D1 Certificaat Directiechauffeur en kun je aan de slag.

Opleiding CCV-D2

Wanneer je over CCV-D1 certificaat beschikt, kun je ook gaan voor de vervolgopleiding: de CCV-D2. Tijdens deze cursus hoef je alleen een praktijkgedeelte van 5 dagen af te leggen. De theorie blijft in dit geval dus achterwege. Vanzelfsprekend volgt er na deze 5 dagen ook weer een examen. Anders bij dit examen is dat jij als kandidaat een dag van te voren een routeplan moet maken. Je ontvangt een fictieve agenda en plant op basis van dit een route. Geslaagd? Dan ontvang je het CCV-D2 Certificaat Directiechauffeur. 

Meer weten over de mogelijkheden van deze opleidingen? Neem dan contact op met een specialist op dit gebied zoals PDS Rijopleidingen