Verschillen zomer- en winterbanden onder de motor

verschillen zomer- en winterbanden

In de winter op de motor zitten is natuurlijk minder aantrekkelijk, maar het wordt wel gedaan. Wel is het belangrijk dat je dan een goede motoruitrusting en winterbanden hebt. Ben je nog niet helemaal compleet? Kijk eens op www.ariemolenaarmotors.nl. Daar hebben ze alles, van motorhandschoenen tot motorverzekering. Maar waarom zijn winterbanden zo anders dan zomerbanden? In deze blog lees je meer.

Winterbanden

Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen zomer- en winterbanden. De structuur is anders, de samenstelling van het materiaal is anders en het patroon op de banden is anders. Je herkent een winterband aan het symbool op de zijkant: een berg met een sneeuwvlok erop. Dit symbool geeft aan dat de band voldoet aan de veiligheidscriteria voor winterbanden.

Winterbanden bezitten een hoger gehalte aan natuurlijk rubber. Dat zorgt ervoor dat ze soepel blijven in de kou. Hoe zachter de banden zijn, hoe beter de band grip krijgt op de weg. Dat maakt het besturen van je motor een stuk beter mogelijk op een glad wegdek. Zomerbanden worden snel hard in lage temperaturen. Winterbanden doen het juist beter in koude temperaturen, beneden de 7 graden.

Daarnaast hebben winterbanden niet alleen een dieper profiel, maar ook duizenden kleine groeven in het profiel. Deze zorgen ervoor dat water wordt verspreid en je minder snel last hebt van aquaplaning. Aquaplaning kan ontstaan doordat er meer water voor je banden ophoopt dan de kracht van je motor kan verplaatsen. Daardoor ga je als het ware op een laag water rijden in plaats van op de weg en verlies je je grip.

Winterbanden vervangen

Een ander verschil is dat winterbanden aan vervanging toe zijn als het profiel nog 4 mm diep is. Voor zomerbanden is het aanbevolen minimum 3 mm. Hoe minder diep je profiel is, hoe meer remweg je nodig hebt. Als je rijdt met nieuwe banden dan zal je motor ook aanzienlijk sneller tot stilstand komen dan wanneer je nog maar 2 mm diep profiel over hebt. Let op dat je geen voordeel op sneeuw en ijs meer hebt van de eigenschappen van je winterbanden als het profiel minder diep is dan 4 mm.

Warmere winters, dus meer motorrijden

In de winter motorrijden lijkt niet zo aantrekkelijk, maar de winters worden elk jaar toch weer merkbaar warmer. Ook in ons koude kikkerlandje. De kans is daarmee ook groter dat je in de winter even de motor pakt. Wees verstandig en schaf een set winterbanden aan!