boot

Wanneer mag je een boot varen?

Als je heerlijk op het water wil vertoeven en vrijheid wil hebben, dan is het varen van een boot echt iets voor jou. Zeg nou zelf: hoe lekker is het nou om met mooi weer een stukje te gaan varen en echt vrijheid te ervaren?

Er zijn vele boten die iedere dag in Nederland rondvaren, waar je waarschijnlijk nooit hebt gehoord. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van een loodsboot of een aluminium workboat? Zo zie je maar dat er meer boten bestaan dan je op het eerste ogenblik zou denken.

Soorten boten

Nog even wat meer informatie over de verschillende boten. Voordat je van plan bent om te gaan varen is het natuurlijk handig om te weten welke boten er allemaal zijn. Zo bestaan er boten die voor plezier worden gebruikt en werkboten die echt worden gebruikt om de functionele aspecten van boten. Een boot kan voor veel bedrijven en mensen gewoonweg een effici├źnt transportmiddel zijn. Ook worden boten gebruikt bij visvangst, zowel op grote schaal als voor de hobbyist met een vissersbootje.

Niet alles wat vaart over het water is meteen een boot. Er zijn zowel boten als schepen. Het grote verschil tussen boten en schepen is in principe de grootte ervan. Boten worden vooral gebruikt voor pleziervaart en de hobby. Schepen worden daarentegen meer gebruikt voor de transport van goederen.

Vaarbewijs

Als je een vaartuig wil besturen die harder gaat dan 20 kilometer per uur, dan moet je een vaarbewijs hebben. Hier zit je al heel snel aan. Als je voor je hobby een boot heb die 15 tot 25 meter, moet je ook al een vaarbewijs hebben.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen 2 verschillende vaarbewijzen, namelijk vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2. Vaarbewijs 1 is ook wel het kleine vaarbewijs, want hiermee mag je alleen op rivieren en kleinere meren varen. Met vaarbewijs 2 mag je meer, want daarmee kun je ook over grotere wateren varen.

Om vaarbewijs 2 te behalen, dient vaarbewijs 1 eerst behaald te worden. De vaarbewijzen kunnen behaald worden door examen ervoor te doen. Meestal vind je cursussen hiervan op internet om te oefenen. Het daadwerkelijke examen vindt plaats bij het CBR. Het examen duurt 1 uur en bestaat uit 40 vragen. Het minimale puntenaantal om te slagen is 56/80.