Welke autoverzekering kies jij?

Heb je een auto aangeschaft? Dan zul je ook direct een autoverzekering af moeten sluiten. In Nederland mag je namelijk niet onverzekerd de weg op. Wie dat toch doet, loopt risico op een boete. Nog erger is echter het feit dat je zelf opdraait voor alle kosten als er iets gebeurt. Alleen welke autoverzekering kun je nou het best afsluiten? Je kunt immers tussen verschillende dekkingen en verzekeringsmaatschappijen kiezen. Gelukkig zijn er wel richtlijnen en andere hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het kiezen van een verzekering. Heb jij nog totaal geen idee van welke verzekering je het best kunt afsluiten? Lees dan verder.

Bepaal als eerst welke dekking je nodig hebt

Om te beginnen zul je moeten bepalen welke dekking je nodig hebt. De dekking bepaalt waarvoor je overal verzekerd bent. Vind jij het belangrijk om verzekerd te zijn tegen ruitschade? Of ben je bereid meer risico te lopen en wil je alleen verzekerd zijn tegen schade die je aan anderen veroorzaakt? Hieronder zullen we de verschillende dekkingen nog eens goed doornemen. Zo kun jij het best voor jezelf bepalen welke dekking goed op jouw situatie en de auto aansluit.

WA-verzekering

De WA-verzekering is de autoverzekering die je in Nederland minimaal moet hebben. Met een WA-dekking ben je alleen verzekerd voor schade die je aan anderen veroorzaakt. Houd er rekening mee dat je schade aan je eigen auto dus niet vergoed krijgt. Om die reden is het vooral aan te raden om voor een WA-verzekering te kiezen als je een oudere auto rijdt. Toch gaat ook dat niet altijd op, gezien een oudere auto nog steeds waardevol kan zijn. Kijk daarom altijd naar de dagwaarde van de auto als je twijfelt over welke dekking je moet afsluiten. Wanneer een ander schuldig is aan het ongeluk, wordt de schade aan je auto wel vergoed. In dat geval is de andere partij hier namelijk voor verantwoordelijk en (als het goed is) ook voor verzekerd. 

WA+ verzekering

Behalve de gewone WA-dekking, heb je ook nog de WA+ verzekering, ook wel Beperkt Casco genoemd. Je bent nu ook verzekerd voor bepaalde vormen van schade aan je eigen auto. Denk bijvoorbeeld aan diefstal, ruitschade, maar ook aan schade als gevolg van storm en hagel. Je bent in dit geval alleen niet verzekerd tegen schade die je zelf aan je auto veroorzaakt. Wanneer je een ongeluk veroorzaakt, wordt de schade aan je eigen auto dus niet vergoed.

De Allrisk autoverzekering

Tot slot heb je nog de Allrisk autoverzekering, ook wel Volledig Casco genoemd. Kies je voor deze verzekering, dan ben je zelf verzekerd voor schade die je aan je eigen auto veroorzaakt. Vanzelfsprekend is dit het type verzekering met de hoogste premie. Wanneer je voor deze dekking kiest, heb je echter ook de meeste zekerheid. Er kan eigenlijk niets met je auto gebeuren waardoor jij voor de kosten op moet draaien. Houd er alleen wel rekening mee dat je niet verzekerd bent als je onder invloed rijdt of wanneer je geen rijbewijs hebt. Er zijn dus wel altijd bepaalde voorwaarden aan de verzekering verbonden, maar dat is logisch.

De leeftijd van de auto kan een richtlijn vormen

Bij het kiezen van een autoverzekering kan het een goed idee zijn om naar de leeftijd van de auto te kijken. Heb je een nieuwe auto, van tussen de 0 en 6 jaar? Dan is het aan te raden om voor een Allriskverzekering te kiezen volgens de richtlijnen. Heb je een auto die tussen de 6 en 10 jaar oud is? Dan is de WA+ verzekering vaak een beter idee. Voor auto’s die ouder zijn dan 10 jaar wordt vaak de WA-verzekering aangeraden.

Zoals eerder vermeld, zijn dit slechts richtlijnen. Heb je een dure oldtimer, dan is het uiteraard onverstandig om deze richtlijnen te volgen. Om die reden kan het soms een beter idee zijn om naar de dagwaarde van de auto te kijken.

Ook andere factoren kunnen een rol spelen

Bij het kiezen van een autoverzekering is het dus verstandig om naar de waarde van de auto te kijken. Twijfel je nog tussen bepaalde dekkingen, bijvoorbeeld omdat je auto net iets ouder is dan 6 jaar? Dan is het goed om ook eens naar de andere factoren te kijken. Denk bijvoorbeeld eens goed na over hoeveel risico je zelf wilt dragen. Stel dat je de auto total loss rijdt, zou je de kosten dan zelf kunnen ophoesten? Als de auto nog niet is afbetaald, is het in ieder geval verstandig om voor de Allriskverzekering te kiezen. Weeg het risico dat je bereid bent om te dragen eens op tegen de hoogte van de premie. Verzekeringen vergelijken doe je eenvoudig via Diks.nl!

Weet je eenmaal wat voor autoverzekering je nodig hebt?

Heb je eenmaal de dekking gevonden die het best bij jou en je auto past? Dan zul je alleen nog een verzekeringsmaatschappij moeten kiezen. Ook dan moet je geen overhaaste beslissingen nemen, gezien er veel verschil tussen de maatschappijen kan zitten. Een goedkope autoverzekering vinden hoeft niet lastig te zijn. Je kunt de autoverzekering berekenen aan de hand van je postcode, kenteken en leeftijd. Echter, is de goedkoopste verzekering niet altijd ook de beste verzekering. Om die reden is het aan te raden je goed in te lezen over de verschillende verzekeringsmaatschappijen. Sommige verzekeraars keren makkelijker uit dan anderen.

Veel verzekeraars bieden ook nog aanvullende verzekeringen aan. Zo kun je bijvoorbeeld ook een inzittendenverzekering afsluiten. Het is belangrijk om altijd goed na te gaan waarvoor je precies verzekerd bent. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.

Tot slot

Welke dekking het best bij jou en je auto past, is dus vooral afhankelijk van de waarde van de auto. Ook kunnen andere factoren een rol spelen, zoals hoeveel risico je zelf bereid bent om te dragen. Het vergelijken van de premies van verschillende verzekeraars is vrij eenvoudig. Dat doe je gemakkelijk via een online tool. Belangrijk is alleen ook om voor een kwalitatieve verzekering te kiezen. Ga dus niet alleen voor de goedkoopste verzekering, maar kies voor een verzekeraar met een goede prijs-kwaliteitverhouding.