Welke motorolie moet ik gebruiken?

Olie komt vaak van de SAE, dat is een verkorting voor de Society of Automotive Engineers. Het is belangrijk op te letten bij het kiezen van de juiste olie voor je motorvoertuig, er is namelijk veel verschil tussen castrol olie en shell motorolie. Elke olie heeft namelijk zijn eigen naam en codering wat te maken heeft met de viscositeit en vloeibaarheid die de olie bezit. Viscositeit is voornamelijk uitgedrukt in cijfers, deze zijn 5, 10 en 15. Met een laag getal aan viscositeit is de olie vloeibaarder wanneer de motor koud is. Dit zorgt ervoor dat de motor makkelijker te starten is. Er is ook een tweede cijfer voor de viscositeit, deze geeft aan wat de toestand van de olie is wanneer de motor warm is. Hier geldt dat hoe dikker de olie is hoe beter hij de motor smeert als deze verwarmt is.

Smeerfunctie olie

Bij alle motoren zit een smeersysteem, de olie speelt hier een belangrijke factor in.

Om slijtage tegen te gaan tijdens het bewegen van de motor zorgt olie ervoor dat de delen geen contact met elkaar maken. De olie geeft de onderdelen een dun laagje, zodat de bewegende delen elkaar niet raken. Dat is echter niet het enige dat olie doet in een motor, de olie zorgt er namelijk ook voor dat de motor koeld. Een bewegende motor geeft namelijk veel wrijving wat op zijn tijd ook weer warmte afgeeft en waardoor de temperatuur stijgd. Alle bewegende onderdelen geven hun warmte door aan de olie, waardoor de motor niet te snel van temperatuur stijgt, je olietemperatuur blijft hierdoor dus goed.

Olie meten

Olie meten lijkt een kunstje dat je makkelijk onder de knie kan krijgen, maar het tegendeel is waar. Je moet namelijk niet vergeten dat dit een van de belangrijkste dingen is van je motorvoertuig. Een bewegende motor met te weinig olie kan veel schade veroorzaken in de zin van slijtage en te hoge temperaturen. De peilstok van de motor heeft een maximum en een minimum, het is belangrijk voor de motor dat er niet te veel en niet te weinig olie is, daarom is het advies altijd om de olie te vullen tot het maximum van de peilstok.
Om motorolie te bestellen kunt u terecht bij winkels en webwinkels zoals Oliehandel, die ook alle vragen beantwoorden die u heeft betreft motorolie.